In het begin van mijn loopbaan moet ik duizenden artikelen hebben geschreven over ICT en automatisering voor uiteenlopende bladen en magazines als de Automatisering Gids, PC+, Personal Computer Magazine, gamesbladen als PC Zone en Power Unlimited, Computable, Quote, Computer Totaal!, en Electric Word – de voorloper van Wired (onder leiding van Wired-oprichter Louis Rosetto). Ook schreef ik lange tijd columns voor de Haagse Post en HP/De Tijd en voor het Maandblad O. Recente journalistieke activiteiten die ik ondernam staan hieronder.
In maart 2020 schreef ik voor het VO-Magazine van de VO-Raad (voortgezet onderwijs) een artikel over ‘prestatiedruk van leerlingen’ aan de hand van een interview met drie leden van een anti-stresswerkgroep aan het ds. Pierson College te Den Bosch. Een maand ervoor hield ik een interview met Katja Mur, bestuurslid bij de Autoriteit Persoonsgegevens over privacy- en gegevensproblemen in het onderwijs.
In februari 2019 schreef ik samen met schrijfster/scenariste Jowi Schmitz een artikel voor het Cultureel Persbureau over de eerste Nederlandse online thriller van de Nederlandse spoorwegen.
In september 2018 verscheen een opinie-artikel over het optreden van de minister van Economische Zaken en Klimaat in het programma Zomergasten. ‘Wiebes ontwapenend? Hij zat dubieuze verhalen te vertellen’.
2017-2018 – Diverse artikelen in VO-Magazine, tijdschrift voor het voortgezet onderwijs, onder andere over datagestuurd onderwijs (maart 2019), over stress onder leerlingen(december 2018), over de macht van Magister, de lastige omgang van docenten met sociale media, en een ict-special over informatiebeveiliging en privacy op school.
2017, 18 februari – Opinieartikel in NRC Handelsblad over de treurige Nederlandse verkiezingsslogans, maar vooral over het ontbreken van grote ideologische verhalen in de politiek. “Woorden zijn het, standpunten, geen verhalen.” Lees hier het hele artikel (voor NRC-abonnees). En hier de PDF: Verkiezingsslogans Louis Stiller NRC_Handelsblad_20170211_2_04_1
Sinds december 2016 ben ik jurylid van de Groninger Pers Prijs 2016, samen met Bram Douwes (bestuursvoorzitter), Remy van Mannekes en Rob Siebelink van RTV Noord en Maaike Wind en Esther van der Meer van het Dagblad van het Noorden.
In april 2016 won ik de Groninger Pers Prijs 2015 voor het Vrij Nederland-artikel Hoe Warffum werd wakkergeschud. Uit het juryrapport: ‘Een reportage die de lezer meeneemt in aardbevingsgebied, in het niet zelden voorkomende traject van ‘Ach, er is niet zoveel aan de hand’, tot de wanhoop als het eigen huis steeds verder achteruitgaat en de mens steeds meer begint te twijfelen over weggaan of blijven. Edoch, het verhaal neemt een wending als uit de ontreddering nieuwe hoop gloort als de bewoners van Warffum het initiatief in eigen hand nemen.’
Het artikel waarvoor ik de Groninger Pers Prijs 2015 won, verscheen op 7 februari 2015 in Vrij Nederland onder de titel Hoe Warffum werd wakkergeschud. ‘Aardbevingen hebben veertig procent van de woningen beschadigd in het NoordGroningse Warffum. De laatste voorzieningen begonnen te verdwijnen. Maar het tij werd gekeerd, dankzij de inspanningen van de wakkergeschudde bewoners en een handjevol pioniers.’
In 2015 schreef ik twee artikelen voor het outdoor-maandblad Seasons: een over Konikspaarden in het Lauwersmeergebied en een over plaatselijke bierbrouwerijen, zoals Maallust in Veenhuizen, de Heidebrouwerij in Ede en Brouwerij de Pauw in Ommen.
Voor het tijdschrift Internationale Samenwerking van het Ministerie van Buitenlandse Zaken maakte ik tal van reportages, onder andere over het 30-jarige jubileum van de Surinaamse onafhankelijkheid, over het Nola Hatterman-instituut, over de bibliotheek Bukutori en over de Nationale Bibliotheek van Cambodja.
Een opinie-artikel in de zaterdagskrant van NRC Handelsblad: ‘Verdwaald tussen de keuzes van de vrije markt‘. ‘Ik wil best een goed participerend burger worden, maar ik heb het gevoel dat het me niet gaat lukken.’
In NRC Handelsblad publiceerde ik op 9 november 2013 een opiniestuk over de toekomst van het e-boek. ‘De Nederlandse uitgeefwereld is nog altijd een aanbodcultuur. Er is te weinig aandacht voor wat de lezer wil. Het e-boek kan dat veranderen. Maar dat moet dan wel snel, vindt Louis Stiller.’
Op 22 juni 2013 verscheen in NRC Handelsblad het artikel ‘Het digitale elders – de heerlijke nieuwe schermwereld’. ‘Spontane acties om vermiste kinderen op te sporen, projectX in Haren: het gebruik van sociale media dringt door tot onze fysieke werkelijkheid. Internet vraagt om betere wegwijzers, betoogt Louis Stiller.’
Voor het tijdschrift Noorderland – dat ik hielp opzetten met projectleider Mat Heffels – maakte ik een groot aantal journalistieke producties, onder andere over noordelijke hotels, juttersbitters, het drieprovinciënpunt en wodanseiken, en interviews met Nyke Laverman, Frank Westerman en de gebroeders Anker.
Voor het tijdschrift Opportuun van het Openbaar Ministerie/Ministerie van Justitie schreef ik een aantal artikelen, onder andere over het CJIB, Televoorgeleiding en een samenwerkingsproject tussen het Openbaar Ministerie Assen en de Politie Drenthe.
Het reismagazine CWT-Connect (inmiddels online) vroeg om een aantal artikelen over reizen in China en veiligheid en mobiel internet.
Voor nrc.next schreef ik enkele ‘spoedcursussen’, onder andere over het schrijven van essays en romans.
Bij het weekblad de Groene Amsterdammer publiceerde ik een aantal artikelen, onder ander over de Teamroman, Bill Clinton als de eerste internetpresident en Het tijdperk van het Team.
Het tijdschrift CIO (Chief Information Officer) van IDG Publications publiceerde een reeks columns van mijn hand, onder andere over e-learning en smart mobs.
Enkele artikelen schreef ik over sport en internet, voor het tijdschrift van de LC Nederlands instituut voor lokale Sport & Recreatie.