Spreker

Als voordrager, inleider, workshopleider of spreker verzorgde ik tal van dagen, lezingen en speeches.

Op 19 november 2022 mocht ik voor het festival GRN in het Huis van Cultuur & Bestuur in Hoogezand een middag leiden rond de Kroniek van Overschild – een multimediale productie van fotograaf Gus Drake, schrijver Martin Hillenga en documentairemaker Saskia Jeulink over het Groningse dorp Overschild waar tachtig procent van de huizen wordt gesloopt vanwege onherstelbare aardbevingsschade. Ik ging daarover in gesprek met de makers en met twee inwoners van Overschild: Klaasje Pen en Cees Wildervanck. De muzikale intermezzo’s werden verzorgd door Erwin de Vries. Met dit team hopen we in 2023 op verschillende plekken binnen en buiten de provincie Groningen op te kunnen treden.

Op 15 sept 2022 interviewde ik in boekhandel Blokker in Heemstede schrijver Machteld Siegman over haar tweede roman, Wachter op de morgen. 


29 juni 2022 nam ik een aantal studenten van de Rijksuniversiteit Groningen mee naar Gasland – naar de wereld van de gasbevingen, de gasgijzeling en de wanhopige Groningers die wachten tot hun wereld weer normaal wordt.

Donderdag 30 januari 2020 interviewde ik Libris-Prijswinnaar Rob van Essen voor de stichting Literatuurclubs Drenthe in de cultuurkerk van Borger, in het kader van de Week van de Leesclub.

In januari 2020 gaf ik een lezing voor een internationale groep van de Winter School on Narrative and Identity (Rijksuniversiteit Groningen) over The Readable Landscape.

Voor Perspectief Groningen/De kracht van Groningen hield ik in november 2017 een lezing over Groningen als Gasland en de mogelijkheden tot veranderingen ‘van onderop’.

In juni 2019 gaf ik een lezing in het kader van de Groningse Nacht van Kunst en Wetenschappen over de vraag: Van wie is de Groninger ondergrond (en van wie zijn de gegevens daarover)?

In september 2016 gaf ik een gastcollege aan de Universiteit van Antwerpen, departement Geschiedenis. Masterstudenten die stage liepen in cultureel erfgoed-instellingen kregen een gastcollege van mij over publiekswerking: Hoe trek ik de aandacht van een potentieel publiek, wat zou hun rol kunnen zijn bij tentoonstellingen en wat voor soort stijl en teksten kan ik toepassen om een groter publiek te trekken?

Bij de presentatie van het boek De gaskolonie van Margriet Brandsma, Heleen Ekker en Reinalde Start (uitgeverij Passage) op 11 mei 2016 interviewde ik de drie auteurs live in het Feithuis in Groningen.

De Stichting Schrijvers School en Samenleving (SSS) vroeg me in maart 2016 een live interview af te nemen met Esther Gerritsen in de Openbare Bibliotheek Groningen. Ook gaf ik een workshop over Essays schrijven in de Bibliotheek van Hengelo, in maart 2015.

Voor het literaire festival Het Grote Gebeuren in de Openbare Bibliotheek in Groningen mocht ik twee keer een deel van het programma verzorgen: een avond over Nanne Tepper en een interview met vier Groningers schrijvers (Peter Middendorp, Koos Dijksterhuis, Fieke Gosselaer en Ronald Ohlsen) over de invloed van Groningen op hun literatuur.

Ook op het Leeuwarder festival Explore the North mocht ik twee keer een programma-onderdeel verzorgen: een keer een dichtersavond met Jan Glas, Aly Freije, Obe Alkema en Jane Leusink, en een live interview met de Amerikaanse schrijver Donald Ray Pollock (KnockemstiffAl die tijd de duivel).

Voor schrijversschool Script+ in Amsterdam hield ik in maart 2015 een workshop over het onderwerp ‘Hoe presenteer je je als schrijfdocent en ondernemer op internet?’

 

Het Honoursprogramma IPS van de HAN in Nijmegen vroeg mijn in 2014 en 2015 om een workshop over essays schrijvern te geven.

Voor de Schrijversvakschool Amsterdam, de Schrijversvakschool Groningen en de Schrijversvakschool Paramaribo gaf ik jarenlang schrijfles en workshops over essay schrijven, non-fictie-schrijven, proza en debuteren.

Onder de vlag van TrainR gaf ik enkele dagworkshops op het gebied van schrijven voor het internet, onder andere voor Rabobank Vastgoed.

Voor het Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar gaf ik workshops voor de Friese schrijversbond op Terschelling/de Skriuwersboun op Skylge) en tijdens de Provinciale Schrijfdag in Heerenveen.

Het Fonds voor de Letteren organiseerde enkele keren een forum over interactieve poëzie. Bij een ervan leverde ik commentaar en debatteerde met dichters en ontwerpers.