Projectleider

Diverse digitale en niet-digitale projecten voerde ik de afgelopen uit, vaak in samenwerking met uitgevers, programmeurs of projectontwikkelaars.

Leesbaar Laagland, Leesbaaar Bergen en Leesbaar Groninger. Op initiatief van schrijver Erik Nieuwenhuis ontwikkelden Yolanda Huntelaar, Erik en ik het concept van de leesbare stad of streek: een plattegrond die volledig uit (literaire) citaten bestaat die gaan over de straat, buurt, wijk, gracht, spoorlijn die op de kaart afgebeeld is. Op deze manier hebben we inmiddels Leesbaar Amsterdam en Leesbaar Bergen ontwikkeld en startten we een publieksproject in Groningen dat in december 2018 leidde tot Leesbaar Groningen. Leesbaar Friesland is in voorbereiding, in samenwerking met Tresoar.

Schrijven Online is een online community van schrijvers (fictie, non-fictie, poëzie), die ik vanaf 2002 ontwikkelde samen met Dries Arnolds van Pixelstyle. Deze sociale media-site werd opgezet vanuit Schrijven Magazine en bevat niet alleen tal van discussieforums, maar ook een uitgebreide Schrijfgids en een een online cursusinstituut (Schrijven Online Academie).

Twee jaar lang was ik juryvoorzitter van de prijs voor het Beste Groninger Boek, die in 2009 werd toebedeeld aan Herman Franke en in 2010 aan Bennie Roeters roman Gagarins Engelen. In de categorie literaire non-fictie wonnen Fokko Bosker met Zeedijken in het noorden en Ooit gebouwd voor altijd, 40 jaar Stichting Oude Groninger Kerken (Philip Elchers).

Voor uitgeverij Augustus (inmiddels onderdeel van Atlas-Contact) ontwikkelde ik samen met redacteur Aart Hoekman en uitgever Tilly Hermans De Schrijfbibliotheek: een boekenreeks waarmee diverse soorten schrijvers hun vakmanschap en schrijfinzicht kunnen verdiepen en vergroten. In deze reeks kwam tot nu toe een kleine veertig schrijfboeken uit, o.a. van Jan Brokken, Thomas Verbogt, René Appel en Ger Beukenkamp. 

In 2012 organiseerde ik samen met Jan Veldman,  en Wierd Duk Re:Wave – een eenmalig festival met muziek, literaire bijdrages, interviews en een modeshowuit de jaren tachtig, met optredens van in de jaren tachtig zeer bekende Groninger bands als I Spy, 12″from Heaven, Timmi Ritmo en La Danza Moderna.

De Amsterdamse Bomensite werd in 2007 in het leven geroepen door mijzelf en Jabik de Vries, als ondersteuning voor het Amsterdamse Bomenboek dat dat jaar uitkwam. Op de site konden mensen hun verhalen kwijt over Amsterdamse bomen, waren er wandelroutes uitgezet en werd nieuws bijgehouden over het lot van de Amsterdamse bomen.

Poetry International vroeg me in 2001 om samen met Jabik de Vries Dichter in het web te ontwikkelen: een site voor middelbare scholieren waarbij ze gedichten intensief leerden lezen, met behulp van interactieve technieken en animaties. Met de optie ‘Muislezen’ kunnen ze bijvoorbeeld close-readen: woorden en passages worden opgelicht en uitleg verschijnt na het klikken. De dossiers werden geschreven door deskundigen als Rob Schouten, Mischa Andriessen, Enno Endt en Wim Bronzwaer.

Het Dansfestival Op Roakeldais in Warffum vroeg me in 2010-2012 om een literair-cultureel programma te ontwikkelen voor zijn Cultuurplein. Ik bedacht een programma rond Groninger dichters, een Woordenwand, een fotografiewedstrijd (“Warffum aan zee”) en nodigde de Groninger streekfunctionaris Martin Hillenga uit om het Cultuurplein te openen.

Voor de groenbedrijven Wieringen Prins en Pius Floris Boomverzorging Amsterdam maakte ik websites, samen met Dries Arnolds van Pixel Style. De sites hebben een dynamische inhoud met veel nieuws.

Samen met Peter Mertens ben ik oprichter van de Werkgroep Interactieve Media (sinds 1995): een denktank voor interactieve verhalende projecten. Samen met uitgevers als Ookoi en Album ontwikkelden wij diverse innovatieve digitale verhaalprojecten, zoals Wandelzand (app), Wachtland (boek/site), Schaman gaat voor goud (cd-rom) en de website album’s album.

Ik was enkele jaren hoofdredacteur van de dorpswebsite Warffum.nl die ik samen met enkele dorpsgenoten in een nieuw jasje wist te steken, nieuwe inhoud en een nieuwe toekomst gaf.

Uitgeverij L.J. Veen hielp ik mee met het opzetten van een grote boeken-, auteurs- en schrijven-site: Schrijversnet. (Vanwege technische problemen is deze site nooit voor het publiek toegankelijk geweest).