Imposant nieuw boek in november: ‘Koos Scholma – portret van een veranderd Groninger landschap’

Dit imposante boek, waarvan ik de redactie voerde, verschijnt half november, maar is nu al in de voorverkoop verkrijgbaar, met €2,50 korting en zonder verzendkosten. Titel: Koos Scholma – Schetsen van een veranderd Groninger landschap. Verkrijgbaar op sbng.info

Hoe Groningen er ooit uit zag, is prachtig te zien op de ruim tweehonderd schetsen tekeningen en schilderijen die architect en tekenaar Koos Scholma (1912-2007) maakte. Deze zoon van een rijtuigbouwer en meubelmaker uit Winsum had vanaf zijn vroege jeugd belangstelling voor gebouwen en landschappen, en tekende deze met veel gevoel voor detail. Niet zo verwonderlijk dat hij uiteindelijk koos voor een loopbaan als architect.

Scholma’s tekeningen in dit kloeke boek (29,7 x 21 cm, hardcover) zijn de getuigen van stilstand en verandering in het Groningse landschap. Nadat hij ze had getekend, werden huizen, kerken, boerderijen, molens, maren en weggetjes subtiel gerenoveerd of aangepast, en een aantal verdween zelfs helemaal.

Al met al geven de schetsen van Koos Scholma – van Pieterburen tot Haren, van Leens tot Thesinge – ons inzicht in de subtiele, maar belangrijke veranderingen van het Groninger landschap – een landschap dat nog steeds door velen op handen wordt gedragen.

 

 

 

Koos Scholma – portret van een veranderd Groninger landschap komt half november uit bij uitgeverij SBNG te Warffum. Vroege bestellers – voor 11 november – krijgen €2,50 korting (van €30 voor €27,50) en hoeven ook geen verzendkosten te betalen. Voor meer informatie en bestellen: ga naar www.sbng.info

In de Ommelander Courant van 20 oktober 2022 verscheen onderstaand artikel over het boek.

 

 

 

Kaartje met alle locaties van de Scholma-tekeningen
Hieronder enkele pagina’s uit het boek:

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

3 reacties op Imposant nieuw boek in november: ‘Koos Scholma – portret van een veranderd Groninger landschap’

 1. Chris Fictoor schreef:

  Beste Louis. Altijd bereid na te denken over componeren aardbeving opera!

 2. Harry Perron schreef:

  Heb het boek gister gekocht bij Daan Nijman in Roden, waar de verkoopster luide uitriep dat het een pracht van een boek is.
  Wat ik me al bladerend afvroeg is of àlle tekeningen en schetsen van Koos Scholma in het boek terechtgekomen zijn, of dat de auteurs en samenstellers een selectie hebben gemaakt? Zo zie ik op p. 171 de Corpusboerderij die op de plek aan de Paterswoldseweg stond waar later Wolters Noordhof is gekomen. Maar erachter, wat verder van de Paterswoldseweg af, stond er nog een Corpusboerderij, die eveneens in de jaren 60 onteigend en gesloopt is. Die was van mijn oud-oom en ik zou daar heel graag een scan van willen hebben. Maar heeft Scholma die dan ook getekend?

 3. Ruurd Visser schreef:

  Of dit de juiste manier is weet ik niet maar ik heb een vraag. Het boek is reeds in mijn bezit en foto van Onderwierum heeft mijn interesse. Is dit de hele schets of staat het hek er volledig op bij het origineel?
  Vraag 2. Mag ik de schets gebruiken in een artikel in zo as t was van de Historische Vereniging Bedum?
  Met vriendelijke groet Ruurd Visser, Stadsweg 27, 9959PR Onderdendam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *