Vanaf oktober voer ik met een paar Warffumse vrienden – Erik de Graaf en Lupko Ellen – een nieuwe activiteit uit in de Huiskamer van Warffum: de Huiskamergesprekken. Gesprekken met schrijvers, historici, beeldende kunstenaars, journalisten, sporters of muzikanten die iets te vertellen hebben dat voor Warffumers en andere Hogelandsters interessant kan zijn. Ze worden geïnterviewd door mij en laten in woord, beeld en geluid zien waar hun passie ligt en waar ze veel van hun tijd aan wijden.
Godfried Nevels: top40!
In oktober van 2025 trapten we af met Godfried Nevels. Deze geboren en getogen Warffumer schreef de afgelopen jaren diverse boeken over de Top-40. Nevels is namelijk de officiële chroniquer van de Top-40, in samenwerking met de Stichting Nederlandse Top 40! Nevels is daarom regelmatig te gast op radio en televisie, zoals bij Eva Jinek. Wat dreef Nevels om zoveel aandacht te besteden aan deze beroemde hitlijst? Wat steekt er achter hits als ‘A Whiter Shade of Pale’, ‘The Sign’ van Ace of Base of ‘Only You Know It’s True’ van Milli Vanilli? Tijdens de zondagmiddag op 19 oktober ging Nevels daar uitgebreid op in, ondersteund door verhalen van popliefhebbers en de voormalige drummer van The Golden Earring en The Motions die sinds jaar en dag in Warffum woont: Siep Warner.
Historische eetcultuur
Op zondag 16 november kreeg dit Huiskamergesprek een vervolg met de in Warffum wonende Redmer Alma die als historicus de laatste jaren vooral bezig is met historische eetcultuur, en met name uit de 17e eeuw. ‘Kookboeken of kookschriften zijn verrassende en vruchtbare mediums om het dagelijks leven op adellijke huizen voor het voetlicht te brengen’, aldus Alma. 
Het begon allemaal toen Alma Iets meer dan vier jaar geleden het kookboek van Occa Johanna Ripperda ontdekte – een adelijke dame uit Noord-Groningen die over heel Europa zwierf om uiteindelijk de allerhoogste hofdame aan het Zweedse hof te worden. Het boek van haar bleek een uitzonderlijk rijke bron te zijn, die ons veel leert over de eetcultuur op adellijke huizen in de zeventiende eeuw. ‘Er zijn geen kookboeken van deze omvang uit die tijd bekend. Het is echt uniek.’
Alma ontdekte het kookboek van Occa Ripperda in mei 2018 in het archief van het genootschap 1820dieKunst te Emden. Hij raakte gefascineerd door het kookboek en misschien nog wel meer door de vrouw erachter. ‘Via Occa leren we anders kijken en krijgen we inzicht in de onbekende kanten van de Gouden Eeuw. In ieder geval leert haar kookboek ons over de eetcultuur in de periode vóór de introductie van de Franse keuken.’
De middag werd zeer goed bezocht – meer dan 30 bezoekers – en werd nog eens extra verlevendigd door de koekjes, meloen- en appeltaarten die Redmer had gemaakt, allemaal naar origineel recept van Occa Johanna Ripperda. Zie ook hier.
En hier meer informatie over de Huiskamergesprekken.