Ploeg+Werk catalogus bij overzichtstentoonstelling Maarten Ploeg in Den Haag

Ik hielp bij de totstandkoming van een prachtig boek over een bijzonder mens en unieke kunstenaar: Maarten Ploeg. Het boek fungeert nu als catalogus bij de overzichtstentoonstelling in het Kunstmuseum Den Haag. Voor het boek interviewde ik o.a. Ploeg-weduwe Ryu Tajiri.

In het Parool staat een groot artikel over de tentoonstelling en het boek. “Rogier van der Ploeg maakt tegenwoordig commercials, Ryu Tajiri is illustrator. Ze waren nauw betrokken bij de totstandkoming van het boek Ploeg + Werk 1958-2004, een in 2018 verschenen dik boek over leven en werk van hun man en broer. Nu fungeert het als de catalogus van de aan Ploeg gewijde overzichtstentoonstelling in Kunstmuseum Den Haag. In elf zalen zijn zo’n zeventig schilderijen van hem te zien, maar ook video’s en computerwerk.”

Uit het interview met Ryu Tajiri: “Ik zat ook bij audiovisueel op de Rietveld, in het zelfde jaar als Maarten. Maarten kwam in 1977, ik in 1978, ik was halverwege dat jaar ingestapt. De eerste jaren had ik niet heel veel met hem te maken. Ik denk dat ik vanaf ‘81 tot de conclusie kwam dat ik Maarten toch wel heel erg leuk vond. Ik ging wel naar optredens toe en op een gegeven moment was er een aanleiding. We zaten bij audiovisueel en er moesten opdrachten binnengehaald worden, bijvoorbeeld bij de Universiteit van Leiden waar we – bijna als een audiovisueel bedrijf – een registratie zouden doen van kinderen die onder behandeling zijn of speltheorie deden en Jos Houweling dacht: ‘Die opdracht moeten we binnenhalen.’ Rob Scholten zou dat doen, Maarten en ik. En we hadden eigenlijk helemaal geen zin om die opdracht te doen. Het was meer een soort nieuwsgierigheid naar de samenwerking. Dus dat hebben we niet gedaan. Maar Maarten vroeg mij wel of ik met hem de verkiezingstour van Bibikov van de Reagering wilde doen. Dat was het voorjaar van 1982. Hij deed de camera, ik was de geluidsvrouw. Wij reden dan achter Bibikov aan die her en der grote toespraken hield en dat werd gemonteerd. Dat was in de tijd dat PKP naar Rabotnik was gegaan en daar werd het uitgezonden. Overdag filmen, daarna monteren en voor twaalven naar Rabotnik om het uit te zenden. Het was ook een goed excuus om dingen te doen, samen te zijn, samen te doen. De vonk sloeg al eerder over. Maarten was toen met PKP aan het uitzenden bij Peter Mertens op zolder, in de Staatsliedenbuurt en ik woonde daar bij Peter om de hoek en ik werkte bij de Avondwinkel op de Wittenkade. En dan kwam Maarten de biertjes halen bij de Avondwinkel.”

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Eén reactie op Ploeg+Werk catalogus bij overzichtstentoonstelling Maarten Ploeg in Den Haag

  1. 👍🏼 schreef:

    Hartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *