Werkcollege Onderzoeksatelier ‘De verbeelding van de Wadden’

Ik was op maandag 18 maart terug op de oude stee: de Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit der Letteren (Literatuurwetenschappen), waar ik onder leiding van Prof.dr. Mathijs Sanders met 9 studenten ga schrijven over wad, wierden, meeuwen en garnalen. Veertig jaar geleden verliet ik de faculteit met diploma, zon en bloemen, nu keer ik terug met schrijfopdrachten.

Hier de aankondiging van Mathijs Sanders op Facebook: “Na het gastcollege van Tjesse Riemersma ontvingen we vandaag schrijver en redacteur Louis Stiller in ons onderzoeksatelier over de literaire verbeelding van de Wadden. Louis – grondlegger en auteur van ‘De Schrijfbibliotheek’ (uitgeverij Atlas Contact) en auteur van ‘Het grote schrijf-doe-boek’ – verzorgde een levendige middag creatief schrijven. Wat doet een landschap met je? Welke rol speelt dat landschap in een verhaal? Hoe zet je nauwkeurige observaties om in een tekst die een ruimte oproept? Hoe kies je een detail waarmee je iets tevoorschijn roept?
Toen ik nog maar kort in Groningen woonde, verscheen het boek ‘Gasland’, over de geschiedenis en actualiteit van de gaswinning in het wingewest dat heel snel veranderde in een rampgebied en waar ik toch nooit meer echt weg zou willen. Louis Stiller laat daarin heel goed zien welke belangen, verlangens en angsten er gepaard gaan met de massale extractie. Wat de NAM en Shell toen al wisten en wat beleidsmakers hadden kunnen weten: dat een groot deel van het gebied en heel veel mensen heel ernstig beschadigd zouden raken. Toch is ‘Gasland’ geen somber of boos boek. Het wil, zoekend en onderzoekend, lessen trekken uit het verleden, complexiteit onder ogen zien en scenario’s aanduiden voor de toekomst.

Zie ook deze link voor de inhoud van dit onderzoeksatelier.

Foto: Folkert Abma

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *