21-25 juni: Wereld Cinema Festival Warffum – van Columbia tot Ghana

Net als de afgelopen twee jaren organiseert Cinema het Hogeland ook dit jaar het ‘Op Roakeldais Wereld Cinema Festival’ in de Huiskamer van Warffum (Noorderkerkpad 13). De vijf (!) films komen uit landen waarvan de dansgroepen dit jaar het internationale dansfestival zullen verrijken: Columbia, Argentinië, Mexico, Turkije en Ghana.

Het Wereld Cinema Festival trapt af op vrijdag 21 juni om 20:30 u met El Sendero de la Anacona (‘De weg van de Anaconda’). De film vertelt het verhaal over de reis van de Canadese schrijver Wade Davis die naar Colombia reist in het gezelschap van antropoloog Martin von Hildebrand om het Colombiaanse Amazone regenwoud te verkennen en kennis te maken met de inheemse gemeenschappen van de river de Apaporis. Samen verkennen ze fabelachtig mooie gebieden in het Amazonewoud. Kwetsbare gebieden die in de toekomst vernietigd kunnen worden.

Op zaterdag 22 juni vanaf 16:00 staat de Argentijnse tango centraal met de film The Tango Lesson uit 1997, een film van Sally Potter over een scriptschrijver die tangolessen neemt en een verhouding met de tangodocent krijgt. Deze film wordt ingeleid en voorafgegaan door een tangodemonstratie van de beroemde tangodocente Bettie Bolks van dansschool La Escuale uit Groningen.

Zondagavond reizen we vanaf 20:30 u cinematografisch naar Mexico met de fascinerende film Ya No Estoy Aquí (‘Ik ben hier niet meer’) uit 2019, over een straatbende uit Monterrey die al dansend en feestend het ultieme leven denkt te leven. Schermutselingen met een concurrerende bende zorgen er echter voor dat de bendeleider naar de VS moet uitwijken, waar zijn geboortegrond aan hem blijft trekken – met alle gevolgen van dien.

Maandag 24 juni staat Turkije centraal met de indringende film Queen Lear van Pelmin Esmel uit 2019. Centraal hierin staat een groep boerenvrouwen die Shakespeare’s King Lear ombouwen tot Queen Lear die ze in afgelegen bergdorpen tot leven brengen. Op dinsdag eindigt het Wereld Cinema Festival met een reis naar Ghana, waar de film Zongo van Mierbeth Elias en Michael Herzog uit 2021 ons meeneemt naar het platteland van Ghana waar een jonge dorpsbewoner het leven na een gevangenisstraf weer probeert op te pakken, en het dorp wil veranderen in een gemeenschap van dromers.

De dansgroepen die Op Roakeldais dit jaar bezoeken, komen uit Argentinië (Bien Argentino), Bulgarije (Zlatna Trakia), Colombia (Compañia Estesis Danzaen), Ghana (Nkrabea Dance), Kenia (Bakayola Arts Center), Mexico (Compañia Mexicana de Danza Folklorica en El International Mariachi San Juan), Nederland (Phoenix / Euphonia / Triton), Slowakije (Folklórny Súbor Ekonóm), Turkije (Tjerkessië: Nart Ensemble) en deVerenigde Staten (Florida: Native Pride Productions).

Meer informatie op www.cinemahethogeland.nl

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *