Circus Vakland gaat van start: acht dorpen, 32 dagen circus

Vanavond, op donderdag 22 juni 2023, gaat Circus Vakland van start in Uithuizen. Morgen is de officiële opening door wethouder Mariëtte Visser, omringd door de theaterartiesten van Karnivoale, medewerkers, betrokkenen en gasten van Vakland het Hogeland, vertegenwoordigers van Uithuizer verenigingen en bedrijven, en meer dan 700 ‘droom’-vlaggetjes van basisschoolkinderen op het Hogeland. Ik presenteer en interviews makers en betrokkenen.

Deze openingsceremonie betekent de officiële start van Circus Vakland dat de komende maanden op acht plekken neerstrijkt op het Hogeland, van Zoutkamp tot Roodeschool, van Kloosterburen tot Bedum. Zowel inhoudelijk als productioneel werkte ik hier vanaf het begin van 2023 intensief aan mee: als aanjager en verkenner in Uithuizen, Winsum en Warffum, als flyer/postermaker/publiciteitsmedewerker en als manusje-van-alles (vanmiddag nog pennen kopen voor de pubquiz!).

Karnivoale

Hoofdattractie van Circus Vakland is de spetterende en ontroerende muzikale rariteiten- en circusshow Karnivoale! Karnivoale (spreek uit op z’n grunnegs: Karni-vòlle) is geen traditioneel circus met tijgers en koorddansers, maar een theatershow met de Bekende Groningers Frank den Hollander, Alina Kiers, Harry Niehof, Jan Veldman, Carmen Schilstra en André Gubbels, over een circusfamilie die zich beraadt op haar toekomst. Wat kunnen en willen ze nog?

Daarnaast is er een doe-het-zelf-circus op zondag voor (groot)ouders en kinderen (Circus Salto!) en een circusachtige dorpsavond op donderdag met dorpsfilm en dorpsquiz. Bovendien zijn er tal van workshops, demonstraties en andere activiteiten, georganiseerd door verenigingen en bedrijven uit de dorpen. Een vrolijke bende, kortom!

Iedereen mag meedoen
Met dit – gratis toegankelijke circus – wil Vakland in contact komen met Hogelandster dorpsbewoners, verenigingen en ondernemers en hen op een laagdrempelige manier prikkelen om na te denken over de vraag: hoe zou je jezelf en je dorp nog verder willen ontwikkelen? Wat kan je doen, wat zou je nog willen leren? Dit alles indachtig het credo van Vakland het Hogeland: ‘Een leven lang leren met het Hogeland als klaslokaal’.

Vakland wil hiermee de bezoekers aan deze circusactiviteiten ondersteunen in hun zoektocht naar meer geluk, welzijn en zingeving, bijvoorbeeld via cursussen, opleidingen, stages, werkleertrajecten, verenigingsactiviteiten, vrijwilligerswerk of andere wegen. Daarbij zoeken we nadrukkelijk de samenwerking met plaatselijke verenigingen, clubs en ondernemers die zich in en rond het circus kunnen voorstellen aan het dorp én vrijwilligers, leden, ondersteuners, nieuwe leden etc te werven.

Hier het volledige programma in Uithuizen.

En hier een filmpje op Facebook (door mij gemaakt).

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *