Na ruim twee jaar voorbereiding: Leesbaar Groningen is er op 1 december

Unieke kaart van Stad en Ommeland in 624 literaire citaten

Na meer dan twee jaar voorbereiding wordt Leesbaar Groningen, de literaire citatenkaart van Stad en Ommeland, op zaterdag 1 december a.s. vanaf 13:30 uur gepresenteerd bij Boekhandel Van der Velde, A-Kerkhof 45-47 met optredens van Groningse schrijvers, dichters en zangers en de uitreiking van de kaart aan drie citateninzenders.

            Leesbaar Groningen bevat meer dan 600 citaten van zo’n 300 schrijvers, dichters en zangers in het Nederlands en Grunnegs (en zelfs Fries en Duits). In plaats van lijnen, bogen of cirkels bestaat deze unieke, literaire grafische kaart van Groningen volledig uit letters, woorden en zinnen.

Bovendien staat elk citaat precies op de plaats waar het betrekking op heeft: Ede Staal op het Hogeland, C.O. Jellema bij het kerkje van Fransum, Jan Wolkers en Godfried Bomans op Rottumerplaat, Fritzi Harmsen van Beek langs het Reitdiep bij Garnwerd, Auke Hulst rond Denemarken, Slochteren.

Leesbaar Groningen is via het web en boekwinkels te koop in drie formaten:

  • op posterformaat (A0) à €24,50;
  • als opgevouwen kaart (A1) à €14,50;
  • als wandvullend behang (prijs n.o.t.k.).

Bij elke kaart wordt een uitgebreid citaat- en auteursregister geleverd waarop precies staat welke auteur of zanger over welke plek in welk boek, op welke cd of lp heeft gepubliceerd.

Bij de poster en het behang wordt bovendien een boekje van 44 pagina’s geleverd dat niet alleen een uitgebreid locatie- en auteursregister bevat, maar ook een leesbare stadswandeling, fietstocht en treinreis.

Leesbaar Groningen: de nieuwe formule

Bij Leesbaar Groningen is niet alleen de complete provincie via citaten in beeld gebracht, maar ook het stadscentrum van Groningen. Een andere nouveauté is dat veel citaten werden ingestuurd door lezers van het Dagblad van het Noorden, bezoekers van de Groningse bibliotheken en klanten van boekhandels.

Alle citaten zijn geselecteerd door een uitgebreide redactiecommissie (Louis Stiller, Jan Glas, Maarten Praamstra, Douwe van der Bijl, Henk Scholte en Tonko Unfkes) en vervolgens geredigeerd en vormgegeven door de kernredactie (Louis Stiller [redactie], Bob Polak [eindredactie] en Yolanda Huntelaar [vormgeving]).

Zo ontstond in ruim twee jaar deze unieke, leesbare kaart. Groningse dorpen, wegen, havens, eilanden, rivieren, spoorlijnen, zeeën en meren komen op deze manier literair tot leven.

Leesbaar Laagland

Leesbaar Groningen is het vervolg op het succesvolle Leesbaar Amsterdam (2015) dat veel stof deed opwaaien met artikelen in Boekblad, NRC Handelsblad, Het Parool, nos Cultuur, Trouw, nrc.next, Fonts in Use en reportages op National Geographic TV (SmartCities: Amsterdam) en bij VPRO’s Nooit meer slapen. Ook het eerste vervolg Leesbaar Bergen (2016) bleek een succes. ‘Bergense dreven bedekt met verzen,’ schreef de Alkmaarse Courant. ‘Je kunt er uren naar kijken.’

Leesbaar Laagland – de stichting die Leesbaar Amsterdam en Leesbaar Bergen uitgeeft – is een initiatief van vormgever Yolanda Huntelaar, schrijvers Louis Stiller en Erik Nieuwenhuis, en publicist Bob Polak.

Voor meer informatie: www.leesbaargroningen.nl, info@leesbaarlaagland.nl

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *